Rugpijn: Alexandertechniek werkt het beste

Na jaren van scepsis over de Alexandertechniek is er nu eindelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan om te zien of hij echt werkt. Met deze techniek wordt de houding verbeterd om zo een betere gezondheid te bereiken.
Uit het onderzoek blijkt dat de Alexandertechniek zelfs een van de beste technieken is om chronische en terugkerende rugpijn te behandelen. Het is bijvoorbeeld effectiever dan massage of oefeningen. De therapie is getest op 579 patiënten, die ofwel de standaard medische behandeling kregen ofwel massage, ofwel zes of 24 Alexanderlessen. De helft van de deelnemers in elke groep kreeg tevens oefeningen voorgeschreven.
De onderzoekers, van de universiteiten van Southampton en Bristol en van The Society of Teachers of the Alexander Technique in Londen, concludeerden dat 24 een-op-een lessen in Alexander de effectiefste behandeling was voor resultaten op de lange termijn (minder dagen met pijn en een betere kwaliteit van leven) en dat zes lessen gevolgd door oefeningen bijna even effectief waren.
BRON: BMJ, 2008; 337: a884
 

Trefwoorden
chronische rugpijn pijn