Laat de zon in uw leven

ZONLICHT HEEFT DE AFGELOPEN JAREN ZO'N SLECHTE REPUTATIE OPGEBOUWD DAT WE BIJNA VERGETEN DAT ZONLICHT OOK GOED IS, VOORAL ZON IN DE WINTER. ZO HELPT HET BIJ DIVERSE AANDOENINGEN EN BEVORDERT HET EEN POSITIEVE STEMMING. WAT BELANGRIJK IS, DAT WE ONS OP EEN GOEDE MANIER TEGEN INTENS ZONLICHT BESCHERMEN.

Afgelopen winter heb ik drie weken in de midzomer van Zuid-Afrika doorgebracht, waar ik bijna continu blootgesteld was aan veel zon. Aangezien sommige mensen graag naar het zonnige zuiden reizen als het winter is in het noorden, terwijl anderen de voorkeur geven aan de Alpen waar zowel directe als gereflecteerde zon is, leek het mij goed om de feiten over de zon eens nauwkeurig te bekijken.
De afgelopen jaren heeft zonneschijn namelijk een slechte reputatie gekregen. Wat echter vaak niet vermeld wordt, is dat zon ook gezonde kanten heeft, en dan vooral de winterzon. Zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Tasmania dat hoe meer zon iemand als kind heeft gehad, des te kleiner de kans op multipele sclerose (MS) op latere leeftijd. Zij vergeleken 136 mensen met MS met 272 willekeurig gekozen mensen van dezelfde leeftijd. Diegenen die meer dan twee tot drie uur per dag buiten in de zon waren geweest toen ze tussen de zes en vijftien jaar waren, hadden een significant lager risico van MS. Ook bleek blootstelling aan de zon ’s winters belangrijker dan ’s zomers1.
Het kan zelfs slechts zijn voor de gezondheid om uit de zon te blijven. Door de zon te vermijden kunnen we vatbaarder worden voor verschillende vormen van kanker, aldus professor Cedric Garland van de Universiteit van Californië in San Diego. Hij raadt iedereen aan tien tot vijftien minuten per dag in de zon te verblijven als het weer het toelaat, en geen zonnebrandcrème op te doen. We bouwen op deze manier niet alleen genoeg vitamine D op, maar we verlagen ook het risico van borstkanker, colonkanker, prostaatkanker en andere vormen van kanker2.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
zonlicht, Harald Gaier, melanoom aloë vera sap