Rozenbottel tegen pijn bij artritis

Rozenbottel is misschien een betere pijnstiller dan de standaard geneesmiddelen die mensen met artritis krijgen, zo lijkt uit een Deens overzichtsonderzoek op te maken.
Er is een poedervorm van een wilde rozenbottelsoort, de Rosa canina, waarvan is gebleken dat hij bij osteo-artritis de pijn beter verlicht dan paracetamol en dan het voedingssupplement glucosamine. Alle drie deze middelen zijn in drie verschillende onderzoeken getest bij 287 patiënten, die elk middel om de beurt probeerden in een gemiddeld onderzoek van drie maanden. Algemeen kwam uit de bevindingen dat het rozenbottelmiddel bijna drie keer zo effectief was als paracetamol, en 40 procent beter dan glucosamine. Bovendien had het rozenbottelpreparaat geen van de bijwerkingen die gezien werden bij paracetamol (acetaminofen), zoals obstipatie en sufheid.
De onderzoekers, van het Frederiksberg Ziekenhuis in Kopenhagen, geloven dat rozenbottel zo effectief is omdat het ook remmend werkt op ontstekingen in de gewrichten, een typisch kenmerk van osteo-artritis2.
2Osteoarthr Cartilage, DOI: 10.1016/j.joca.2008.03.001
 

Trefwoorden
rozenbottel artritis