Te zwaar: niet per se ongezond

Al de tijd blijkt het een grote misvatting te zijn geweest: iemand met overgewicht of zelfs obesitas is niet per se ongezond. Uit recent onderzoek blijkt dat iemand beter te zwaar en gezond kan zijn dan slank en ongezond. Dat maakt een eind aan de lang gehuldigde opvatting dat slank of zelfs te dun zijn op zichzelf de beste manier was om zo lang mogelijk gezond te blijven.
De onderzoekers, van de universiteit van Michigan, vergeleken het gewicht en de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in een groep van 5400 volwassenen. Ze ontdekten dat ongeveer de helft van de mensen met overgewicht, en eenderde van de mensen met obesitas, in feite ‘metabool gezond’ waren. Dat betekent dat hun bloedgehalte aan ‘goed’ cholesterol (HDL), hun bloeddruk en hun glucosegehalte in het bloed allemaal binnen de gezonde waarden vielen. Daartegenover had ongeveer 25 procent van diegenen die slank waren of geen overgewicht, minimaal twee risicofactoren voor een hart-/vaatziekte.
Het onderzoeksteam verbaasde zich erover hoeveel mensen met overgewicht en obesitas er, als het erop aankwam, gezond waren. Maar ze dachten ook dat het probleem zit in de BMI (Body Mass Index) die in de medische wereld gebruikt wordt om vast te stellen of iemand overgewicht of obesitas heeft. Volgens de BMI heeft iemand obesitas als die score 30 of hoger is, terwijl een score van 25 tot 30 overgewicht betekent. Maar in werkelijkheid kunnen andere factoren, zoals buikomvang, een teken zijn van echte obesitas. Eigenlijk is de BMI een grove meting en dan is het niet raar dat er fouten naar voren komen zoals die in het genoemde onderzoek ontdekt zijn.
BRON: Arch Intern Med, 2008; 68: 1617-1624
 

Trefwoorden
obesitas overgewicht