Kernstabiliteit voorkomt blessures

Wat is kernstabiliteit precies, en hoe komt het dat deze niet alleen zorgt voor sterke buikspieren, maar ook blessures aan onderrug, armen, benen, enkels en voeten voorkomt? Wat kunt u zelf doen?

Er zingt een nieuw woord rond in de sportschool: kernstabiliteit. De meeste mensen zullen dat associëren met een strakke buik en een soepele taille. Minder duidelijk is welke rol kernstabiliteit speelt bij het voorkómen van blessures.
Kernstabiliteit betekent ‘een dynamische controle over de romp’. Alle spieren van de voor- en achterkant van de romp zijn daarbij betrokken, dus de spieren van de wervelkolom, de buik, de heupen, bovenbenen en billen. Een sterke romp maakt het hele lichaam stabiel, geeft u controle over uw bewegingen en corrigeert uw lichaamshouding.
Een sterke romp heeft invloed op alle spiergroepen, omdat de beweging ‘dynamisch’ is. Er worden namelijk steeds andere spiergroepen ingezet. Wanneer we bijvoorbeeld de beweging van het been analyseren, zien we dat de spieren van de buik en de kern (diep in het torso en bekken) het eerst bewegen1.
Omdat de kernspieren de hoofdspiergroep vormen, kan een zwakke kern de oorzaak zijn van
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
kernstabiliteit, blessures Lynne McTaggart