De rugpijn te lijf

Van rugpijn denken we dat die erger wordt als we te veel bewegen. Toch blijkt het essentieel actief te blijven om voorgoed van de rugpijn verlost te worden.

De meesten van ons weten wel dat we door regelmatige lichaamsbeweging gezonder en fitter worden. Wat maar weinigen weten is dat dit ook heilzaam kan zijn bij lagerugpijn, een van de meest voorkomende klachten bij de westerse mens.
Volgens een expert op dit gebied, dr. Peter Ullrich uit Wisconsin, kunnen door planmatige, geleidelijk opgevoerde lichaamsbeweging voedingsstoffen naar de wervelruimte en de zachte weefsels van de rug gevoerd worden, waardoor wervels, spieren, banden en gewrichten beter in conditie blijven. Daarom helpt regelmatige lichaamsbeweging stijfheid en spierzwakte te voorkomen en verdere rugpijnaanvallen te vermijden of te bekorten1.

We hoeven hem niet op zijn woord te geloven, omdat er inmiddels talrijke studies zijn die zijn visie ondersteunen. Zo kwam uit een recent onderzoek van het Wetenschappelijk instituut voor sport en lichamelijke opvoeding in Lausanne naar voren dat lichaamsbeweging een effectief middel is om lagerugpijn te behandelen én te voorkomen. Rugpijn bleek te verminderen en de conditie te verbeteren bij patiënten met chronische of steeds terugkerende rugklachten2.
Andere studies onderzochten specifieke vormen van lichaamsbeweging om te bepalen welke soorten het beste zijn. Hieruit bleek dat een individueel programma, dat onder beperkte supervisie wordt uitgevoerd, de beste resultaten geeft. Denk daarbij aan thuisoefeningen, gecombineerd met regelmatig toezicht door een therapeut. Rek- en krachttraining bleek het best te helpen tegen pijnklachten en functiebeperking3.

Voor al diegenen die geen tijd of geld hebben voor een personal coach, is een yogaklas een goed alternatief. Uit een 22 weken durend onderzoek onder rugpatiënten bleek namelijk dat
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
rugpijn, lichaamsbeweging yoga