De risico's van make-up

Tieners blijken volgens nieuw onderzoek in hoge mate bloot te staan aan gifstoffen uit make-up. Dit kan leiden tot een vervroegde puberteit of nog ernstiger aandoeningen later in het leven.

Vanaf het eerste setje speelgoedcosmetica weet elk meisje dat make-up bij het leven van een vrouw hoort. Een nieuw onderzoek naar cosmeticagebruik bij tieners heeft echter laten zien dat vandaag de dag zelfs heel jonge meisjes vergiftigd worden door de chemische stoffen die daarin zitten. Die kunnen het natuurlijke rijpingsproces van het lichaam beïnvloeden en uiteindelijk zelfs kanker veroorzaken.
Volgens de overzichtsstudie van de non-profit milieuwerkgroep EWG (Environmental Working Group) uit Washington DC zijn zelfs bij heel jonge tieners meerdere kankerverwekkende en ernstig hormoonverstorende stoffen gemeten die afkomstig waren uit make-up. En bovendien in concentraties die veel hoger lagen dan wat in eerder onderzoek van regeringsinstanties zoals de CDC (US Center for disease control and prevention) werd gevonden.

In het EWG-onderzoek uit 2007 werden twintig meisjes in de leeftijd van veertien tot negentien jaar gedurende zes maanden gevolgd. Ze waren afkomstig uit achttien plaatsen verspreid over acht staten en het district Columbia. De onderzoekers vonden in hun bloed en urine zestien verschillende chemische stoffen die een hormoonverstorende werking kunnen hebben.
Jongeren uit deze leeftijdsgroep worden aan meer giftige stoffen blootgesteld dan volwassenen, waarschijnlijk doordat dit de groep is die veel met make-up experimenteert. Zo gebruikten ze ten minste zeventien producten, 30 procent meer dan volwassenen. Daardoor staan ze elke dag bloot aan 174 soorten chemische stoffen, tegenover de 168 in de twaalf producten die volwassen vrouwen gemiddeld gebruiken.
Van de 25 stoffen waarnaar specifiek werd gezocht, werden er zestien (64 procent) aangetroffen in de bloed- en urinemonsters van de deelnemers. Elke deelneemster had tien tot vijftien gifstoffen in haar monsters en negen gifstoffen werden gevonden bij elke tiener.

Hormoonhuishouding
De zestien stoffen die bij de jonge vrouwen werden aangetroffen, kunnen we onderverdelen in verschillende klassen: ftalaten, triclosan, muskus en parabenen. Van deze vier soorten is bekend dat zij de werking van hormonen nabootsen.
In studies die in het laboratorium werden uitgevoerd met celculturen en dieren naar het effect van deze vier soorten stoffen, bleken ze alle vier in staat het hormonaal systeem te ontregelen1,2,3. Muskus bijvoorbeeld bleek in te grijpen in het hormoongestuurde communicatiesysteem van waterdieren4 en parabenen hadden een oestrogene werking bij ratten5. Triclosan is schadelijk voor de schildklier6.
De onderzoekers waren gealarmeerd door de hoge doses parabenen die als conserveringsmiddel in make-up werden gebruikt. In het bloed
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
gifstoffen, make-up, hormonen vervroegde puberteit