Wat te doen tegen galstenen

Vraag en antwoord

EEN VRIENDIN VAN ME ONTDEKTE ONLANGS DAT ZE GALSTENEN HAD, ZIJ HET ZONDER DUIDELIJKE SYMPTOMEN. HAAR HUISARTS HEEFT HAAR GERUSTGESTELD EN GEZEGD DAT ZE OP DIT MOMENT GEEN BEHANDELING NODIG HEEFT. WEL WAARSCHUWDE HIJ DAT ZE EEN OPERATIE NODIG KAN HEBBEN IN DE TOEKOMST, MOCHT ZE ER LAST VAN KRIJGEN. KAN ZE MAATREGELEN NEMEN OM TE VOORKOMEN DAT DE AANDOENING VERERGERT, ZODAT DE KANS OP EEN OPERATIE KLEINER WORDT?
O.E., via e-mail

Ongeveer 10 tot 20 procent van de mensen in de meeste westerse landen heeft galstenen1. Deze ontstaan wanneer de gal, gemaakt door de lever, opgeslagen in de galblaas en bedoeld om vet te verteren, verhardt tot steenvormige klontjes.
Er zijn verschillende soorten galstenen, maar de meeste zijn van het ‘gemengde’ soort. Deze bestaan uit cholesterol plus calciumzouten en andere componenten van gal. Waarschijnlijk vormen deze zich wanneer de gal te veel cholesterol bevat of wanneer de galblaas zich niet naar behoren ledigt.

Galstenen kun je jarenlang hebben zonder er iets van te merken, maar als ze zich in de galwegen vormen, die lopen van de lever naar de dunne darm, kunnen ze een pijnlijke obstructie zijn. De gal kan dan niet naar de darm om te helpen bij de voedselvertering, waardoor galkolieken ontstaan (pijnkrampen rechtsboven in de buik) en symptomen als een opgeblazen gevoel, boeren, flatulentie, misselijkheid, braken en soms geelzucht. Door een volledige of gedeeltelijke blokkade kan de galblaas ook geïrriteerd of ontstoken raken. Dat heet ‘cholecystitis’ en deze kan koorts en langdurige pijn veroorzaken.

De meeste mensen met galstenen hebben echter helemaal geen symptomen en gelukkig is uw vriendin er daar een van. Aangezien slechts 10 tot 25 procent van de mensen met galstenen ook werkelijk symptomen krijgt, wordt meestal alleen geadviseerd mensen met galstenen te volgen1. Krijgt iemand echter symptomen, dan is een cholecystectomie (operatie om de galblaas te verwijderen) de gouden standaard voor behandeling2. Meestal gebeurt dat met een zogeheten laparoscoop, dus via de darm, zodat er niet in de buikwand gesneden hoeft te worden.

Uw vriendin kan gelukkig veel dingen doen om de kans op een operatie zo klein mogelijk te houden. Ze kan nu maatregelen nemen die voorkomen dat er nieuwe stenen ontstaan of dat de bestaande stenen groeien.
• Verander uw dieet. Stap over op plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke en op onbewerkte koolhydraten in plaats van bewerkte3,4. Calciumrijke voeding en meer vezels, met name de onoplosbare (zoals in volkoren voedingsmiddelen en bepaalde fruit- en groentesoorten), kunnen ook goed zijn5,6. Vermijd voedingsmiddelen met verzadigd vet en geraffineerde suikers7.
• Laat uw cholesterol bepalen en stap zo nodig over op een cholesterolverlagend dieet.
• Eet geregeld kleine maaltijden om de tijd dat de gal blijft opgeslagen in de galblaas te bekorten5.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
galstenen, galkolieken plantaardige eiwitten