Alternatieve behandelingen voor een maagzweer

In het algemeen worden er antibiotica en maagzuurremmers voorgeschreven wanneer iemand last krijgt van een pijnlijke maagzweer. Er is echter wetenschappelijk bewijs dat er nog meer remedies zijn. Natuurgeneeskundige Harald Gaier licht ze toe.

 

Als de binnenwand van de maag geïrriteerd raakt door zure maagsappen, kan er een maagzweer of maagontsteking (gastritis) zijn ontstaan. Meestal is daar ook een bacterie bij betrokken, de Helicobacter pylori. Daarom worden er vaak behalve maagzuurremmers ook antibiotica voorgeschreven. Het probleem is echter dat de darmflora daarvan uit balans raakt, waardoor er andere problemen kunnen ontstaan. Terwijl de maagzweer er niet altijd door overgaat.
Gelukkig zijn er veel andere manieren om een maagzweer te lijf te gaan.

Fytotherapie
Hierna staan zeven fytotherapeutische middelen opgesomd die algemeen verkrijgbaar zijn en waarvan de werkzaamheid is bewezen in gepubliceerde gecontroleerde onderzoeken.
• Maagzweren bleken te worden tegengegaan door een vrij verkrijgbaar middel met een op water en alcohol gebaseerd extract van Matricaria recutita (echte kamille, Matricaria chamomilla)1.
• Van Allium sativum (knoflook) is bewezen dat het een sterke werking heeft tegen H. pylori2,3. Geperste knoflook bleek effectiever dan een aantal in de winkel verkrijgbare knoflooktabletten. Knoflook bleek tegen H. pylori tevens een synergistisch (elkaar versterkend) effect met omeprazol (Losec®) te hebben, dat afhankelijk was van de concentratie. Onverdunde knoflookolie werkte krachtiger tegen H. pylori dan knoflookpoeder. Het actieve ingrediënt van knoflook is allicine, dat gemakkelijk verdampt bij het koken of bakken van knoflook.
• Een extract op waterbasis van Zingiber officinale (gember), die werd toegediend via een sonde door de slokdarm, leidde tot veranderingen in de maagsappen. Het effect was afhankelijk van de concentratie van het extract. Drie uur nadat een gemberextract (in doseringen die gebruikt worden in de Chinese geneeskunde) was toegediend, bleken het maagzuurvolume, de maagzuurproductie en de pepsine-productie significant te zijn afgenomen vergeleken met de controlegroep4.
• Een extract van de pitten van Vitis viniferae (druivenpitolie) met een laag gehalte aan flavonolen (40,9 procent) bleek een maagzweer met 82 procent af te remmen vergeleken met 50 procent bij een extract van de pijnboomschors. Een extract met druivenpitolie met een hoog gehalte aan flavonolen (81,3 procent) remde maagzweren zelfs af met 98 procent. Deze werking hangt waarschijnlijk samen met het gehalte aan procyanidine in druivenpitten5.
• Isoliquiritigen, afkomstig van de Glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel), bleken maagzweren die waren ontstaan door geneesmiddelen (met name aspirine en fenylbutazon), significant meer te voorkomen (tot wel 77 procent) vergeleken met een controlegroep.6
• Een behandeling met Silybum marianum (Mariadistel) had als resultaat dat
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
maagzuurremmers, maagzweer, gastritis, fytotherapie rauwe koolsap