Sneller kanker door snelle hap

Insuline, een hormoon van levensbelang, is wellicht van invloed op het ontstaan en de ontwikkeling van kanker. En bewerkt voedsel lijkt hier een sleutelrol bij te spelen.


Na jaren van onderzoek is kanker nog steeds een raadsel. Het is een soort paraplunaam voor een groot aantal ziekten. De ene kanker is de andere niet. Wel weten we dat overgewicht en bewerkt voedsel een belangrijke rol spelen. En de boosdoener, hoe vreemd het ook mag klinken, zou insuline zijn. Dit cruciale hormoon wordt afgescheiden door de pancreas (alvleesklier) om het suikergehalte van ons bloed op peil te houden. Maar nu lijkt het ook schuldig te zijn aan kanker.
Uit recente publicaties van baanbrekend onderzoek blijkt dat insuline de groei kan bevorderen van allerlei soorten tumoren, vooral borst- en prostaatkanker. Doorgaans denkt men bij insuline aan de essentiële rol die dit hormoon speelt bij een goede gezondheid. Een patiënt met diabetes type 1 moet immers regelmatig insuline spuiten om in leven te blijven. Nu wordt insuline ervan verdacht een dodelijke ziekte te bevorderen.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
kanker, gezondheid voeding