Hersentumoren en mobiel bellen

Hersentumoren en mobiel bellen
Door een groot onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is eindelijk bewezen, dat langdurig gebruik van mobiele telefonie kan leiden tot het ontstaan van hersentumoren. Mensen die al langer dan tien jaar een mobiele telefoon gebruiken, lopen een ‘significant verhoogd’ risico dat ze een hersentumor zoals een glioom ontwikkelen, zo concludeert het onderzoek Interphone, waarin de gegevens werden geanalyseerd uit 13 landen, van ongeveer 12.800 mensen in totaal. Na vier jaar uitstel zal de Wereldgezondheidsraad eind 2009 eindelijk deze resultaten publiceren.
Volgens hoofdonderzoeker dr. Elisabeth Cardis zal de publicatie tevens een ‘gezondheidswaarschuwing’ omvatten aangaande het gebruik van mobiele telefoons, vooral door kinderen. Frankrijk was één van de eerste landen die maatregelen nam, door mobiele telefoons op lagere scholen te verbieden. In Engeland wordt enkel gewaarschuwd tegen overmatig gebruik van mobieltjes door kinderen. Voor de Nederlandse overheid lijkt het probleem niet te bestaan.
Volgens de Interphone onderzoekers bleek in zes van de acht onderzoeken die ze analyseerden, dat gebruik van mobiele telefoons het risico op glioom verhoogde met 39 procent. Het risico op akoestisch neuroom, een goedaardige tumor tussen oor en hersenen, verviervoudigde bijna onder mensen die al langer dan tien jaar een mobiele telefoon gebruikten.
Ondanks deze conclusies zijn er critici die vinden dat de Interphone onderzoekers de risico’s nog rooskleurig voorstellen doordat ze ook mensen meerekenen die de mobiele telefoon maar zelden gebruiken, en doordat ze niet naar kinderen hebben gekeken. Zij wijzen erop dat het onderzoek deels is gefinancierd door de industrie voor mobiele telefonie, van wie het eigen onderzoek telkens maar weer geen verband vond tussen hun producten en hersentumoren.
BRON: Daily Telegraph, 24 oktober 2009