De veiligheid van de gsm

Zijn mobiele telefoons de sigaretten van de 21ste eeuw?


Voor wie in 1999 de film The Insider niet gezien heeft volgt hieronder het verhaal. Het berust op waar gebeurde feiten.
Een producent van de Amerikaanse tv-show 60 Minutes (gespeeld door Al Pacino) en een (ontslagen) werknemer uit de tabaksindustrie (een rol van Russell Crowe) proberen als klokkenluider deze bedrijfstak aan de schandpaal te nagelen. Eerst is Crow nogal terughoudend, vanwege zijn geheimhoudingsbeding. Maar daarna geeft hij toch informatie prijs over door de tabaksgiganten verzwegen gevaren zoals de grote verslavendheid van tabak. Jarenlang werd dit effect in industrie-gesponsord onderzoek opzettelijk gecamoufleerd.
Alle risico’s van roken bleven in deze zogenaamde wetenschappelijke studies onderbelicht. Inmiddels weten we dat het onderzoek dat aantoonde dat passief roken onschadelijk is, uit de koker van de tabaksindustrie kwam.
Dit patroon herhaalt zich momenteel bij de mobiele-telefoonindustrie, zoals elders in dit nummer in het Dossier Straling wordt onthuld. Een nog niet gepubliceerde analyse van alle onafhankelijke onderzoeksgegevens leidt maar tot één conclusie: mobiele telefoons kunnen kanker veroorzaken.
Dit nieuwe onderzoek, in combinatie met de INTERPHONE studie (een miljoenenproject dat onderzoek in 13 landen omvat) laat een ‘omslagpunt’ zien – een stralingsopbouw die vanaf een bepaalde dosis zeer schadelijk wordt. Volgens één onderzoek zou na tien jaar normaal gsm-gebruik de kans op hersenkanker met 280 procent kunnen toenemen; bedenk daarbij dat het risico al bij zeer kleine doses begint. Per honderd uur gebruik stijgt het risico met 5 procent. En dit geldt niet alleen voor mobiele telefoons maar voor alle draadloze telefoons – en wie heeft die tegenwoordig niet in huis?

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
mobiele telefoons technologie