Dossier Geneesmiddelen: Van de Hoofdredactie

Vrijheid, blijheid
Als een geneesmiddel vrij verkrijgbaar wordt, kan de fabrikant nog met moord wegkomen.

Als beginnend journalist werkte ik vroeger op de redactie van een persbureau in New York, waar ik verschillende columns moest redigeren, onder andere van de gevierde medisch columnist dr. Robert Mendelsohn.
Bob leerde me voor het eerst wat de gevaren van de moderne geneeskunde zijn. Met name herinner ik me zijn dringende waarschuwingen tegen, wat hij noemde, de meest gevaarlijke en onbewezen nieuwe geneesmiddelen op de markt. Bovenaan zijn lijstje stond een nieuwe groep pijnstillers genaamd NSAID’s (of prostaglandinesynthetaseremmers) zoals het toenmalige Motrin (ibuprofen, bij ons bijvoorbeeld onder de naam Nurofen - aanvankelijk Nerofen - of Advil). Volgens de fabrikanten zouden deze middelen het mogelijk maken ontstekingsreacties te remmen zonder gebruik van steroïden.
Bob stond vrijwel alleen in zijn kritiek op deze zogenaamde wondermiddelen. Hij waarschuwde dat ze toevallig ook ernstige, levensbedreigende maagzweren en maagbloedingen veroorzaakten.
Dat klaroengeschal heeft zich in mijn geheugen gegrift. Daarom was het voor mij extra schokkend toen ik decennia later las dat de autoriteiten Motrin en soortgelijke middelen, zij het in licht verdunde vorm, op de markt hadden toegelaten als vrij verkrijgbare middelen. Ibuprofen is inmiddels een middel dat ons zo onschuldig lijkt dat we het zelfs aan kinderen mogen geven (zoals Nurofen). De aartsvijand van Bob was verdund, anders verpakt en van zijn smetten ontdaan: zelfde middel, zelfde bijwerkingen, maar de meeste waarschuwingen werden niet meer vermeld.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.