Hoe veilig is haarkleuring?

Haarkleuring heeft zijn prijs


Miljoenen vrouwen verven hun haar, zonder daar verder bij stil te staan. Maar het bewijs neemt toe dat haarverf tot tal van gezondheidsproblemen kan leiden – van leverziekte tot kanker.
Wellicht bent u een van die miljoenen vrouwen die gewend zijn hun haar te verven. Dat zou het risico kunnen verhogen op een progressieve, en uiteindelijk fatale leverziekte. Dit schokkende gegeven kwam naar voren uit nieuw onderzoek.
Het bewuste onderzoek omvatte meer dan 5000 mensen in Groot-Brittannië. Een deel van hen leed aan PBC, primaire biliaire cirrose, een vroeg stadium van levercirrose. Aan de hand van gedetailleerde schriftelijke vragenlijsten werd vastgesteld dat één procent van de mannen en meer dan 50 procent van de vrouwen hun haar kleurde. Dat ging gepaard met 37 procent meer risico op PBC. Ook roken had een relatie hiermee, maar alcoholgebruik verrassend genoeg niet1.
Hoewel deze uitkomst nog geen bewijs vormt dat haarverf PBC veroorzaakt, vermoeden de onderzoekers dat het octynoaat, een chemische substantie die in haarverf, nagellak en andere cosmetica zit, de boosdoener is. Deze hypothese wordt ondersteund door proefdier- en reageerbuisonderzoek2,3. Bij mensen is een verband met PBC gezien in een onderzoek naar veelvuldig gebruik van nagellak4.
Andere chemische bestanddelen van haarverf, waaronder toluïdine en p-aminofenol, zouden tot leverschade kunnen leiden5. In een Japans onderzoek bij fabrieksarbeiders die drie tot twintig maal met toluïdine gewerkt hadden, bleken zeven van de 15 onderzochte personen symptomen van leverschade te hebben; drie moesten in het ziekenhuis worden opgenomen met acute leverdysfunctie6. P-aminofenol blijkt ook bij muizen tot leverschade te leiden7.
Meer onderzoek is nodig maar al wel bestaat er voldoende bewijs dat regelmatig gebruik van haarverf vooral bij vrouwen schadelijk is voor de lever.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.