Tong Ren: Hameren op genezing

Door haar gebruik van plastic poppen, hamers en genezing op afstand nodigt Tong Ren uit tot beschuldigingen van kwakzalverij. Toch heeft het duizenden mensen geholpen bij serieuze gezondheidsproblemen.

 

Zij die al sceptisch stonden tegenover acupunctuur en meridiaanpunten zullen hun onbevooroordeeldheid tot het uiterste op de proef gesteld zien door Tong Ren therapie. Het is een energiegenezingssysteem dat geen gebruikmaakt van naalden. De patiënt wordt zelfs niet aangeraakt. De genezer gebruikt een pop die de patiënt voorstelt en hij beklopt specifieke punten op de pop met een kleine hamer.

Het verbaast dan ook niet dat dit koren op de molen is van de bestrijders van de kwakzalverij en de sceptici, die Tong Ren (‘bronzen man’) omschrijven als een kruising tussen acupunctuur – op zich al een verdachte term in hun boeken – en voodoo.

Om de zaak nog erger te maken: zoals met veel soortgelijke therapieën is er gebrek aan onderzoek om de beweringen van zijn grondlegger, Meester Tom Tam, een Chinese vluchteling die nu in Massachusetts woont, en zijn vele beoefenaars te staven. Een studie door Amy Sullivan van de Virginia Commonwealth University School of Medicine in Richmond (Virginia), Susan Bauer-Wu van de Emory University in Atlanta (Georgia) en Michael Miovic van het Dana-Farber Cancer Institute en Harvard Medical School in Boston (Massachusetts) toonde aan, dat 265 Tong Ren patiënten die een vragenlijst invulden ‘verbazingwekkende’ verbeteringen van hun gezondheidsproblemen rapporteerden. Zelfs patiënten met ernstige ziekten zoals kanker zeiden geholpen te zijn door deze therapie. In de vragenlijst noteerde 60% van de kankerpatiënten indrukwekkende verbeteringen na enkele sessies Tong Ren. Ook bij personen die lijden aan angst, depressie en auto-immuunziekten blijkt het te helpen1.

In een afzonderlijke studie van 500 personen die Tong Ren ondergingen tijdens een telefonische sessie met een beoefenaar, vermeldde 98% dat ze gewaarwordingen van warmte, vermindering van pijn en relaxatie konden voelen (ongepubliceerde gegevens). ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.