Wratten: vraag en antwoord

 Ik heb meerdere wratten op mijn handen en voeten die maar niet weggaan. Ik heb cryotherapie (bevriezing) geprobeerd, naast andere conventionele behandelingen, maar ze blijven terugkomen. Kunt u effectieve alternatieven aanbevelen? 

C.S. via e-mail
 
Wratten zijn lelijke huidaangroeiingen veroorzaakt door het uitermate besmettelijke humaan papillomavirus (HPV). Je kunt het virus oplopen door direct contact met iemand die wratten heeft, of door het aanraken van een besmet oppervlak. Echter niet iedereen die in contact komt met HPV ontwikkelt wratten, aangezien er een verband is met de toestand van je immuunsysteem.
De conventionele behandeling van wratten bestaat uit uitsnijden, behandelen met chemicaliën of bevriezen met vloeibare stikstof . Maar zoals je al wel weet, zelfs wanneer deze methoden in eerste instantie werken is het waarschijnlijk dat de wratten terugkomen. Bovendien hebben deze behandelingen vervelende bijwerkingen. 
Zo kan Imiquimod (Aldara) crème roodheid, jeuk en bacteriële infecties veroorzaken, terwijl cryotherapie – naast dat het pijnlijk is – kan resulteren in littekens. Sommige therapieën kunnen zelfs systemische bijwerkingen geven zoals het fenomeen van Raynaud (pijnlijke, koude extremiteiten) en griepachtige symptomen1. 

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.