SSRI’s: ‘geen verslaving, maar ontwenningssyndroom’

  De Hollywood-ster Lindsay Lohan wist afgelopen zomer haar zaak – waarin ze stelde dat ze verslaafd was geraakt aan antidepressiva – aanhangig te maken bij het hof van Los Angeles. Daarmee heropende ze een controverse die de farmaceutische industrie al dertig jaar in de doofpot probeert te houden.
Na de hoorzitting zei Lohans vader Michael tegen de journalisten: ‘Deze medicijnen betekenen op termijn de dood van mijn dochter en dat geldt voor miljoenen kinderen in Amerika. Iemand moet daar een eind aan maken.’ Maar tot nu toe is dat nog niemand gelukt. Zelfs met een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat in 2007 waren de fabrikanten van SSRI’s niet te dwingen tot openheid over de verslavende werking van hun middelen.
De farmaceutische industrie zette al direct een schadebeperkende strategie in toen de allereerste SSRI van Eli Lilly, prozac (fluoxetine), in 1977 werd toegelaten op de markt. Hiermee werd een nieuwe groep geneesmiddelen geïntroduceerd op basis van het idee dat mensen met een depressie een tekort aan serotonine hebben, een stofje in de hersenen met een werking op het centrale zenuwstelsel. Die theorie is nooit bewezen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.