Geen röntgen-lichaamsscan op vliegveld in Europa

Reizigers die op een Europees vliegveld landen, hoeven niet door de total body-röntgenscanners, zoals die in Amerika worden ingevoerd. De EU heeft besloten dat het gevaar voor de gezondheid te groot is omdat de scanners kanker kunnen veroorzaken. Ze maken gebruik van ioniserende straling die het DNA van lichaamscellen kan beschadigen. De eerste onderzoeken wijzen uit dat de scanapparaten waarschijnlijk een klein aantal gevallen van kanker per jaar uitlokken onder de miljoenen luchtpassagiers die ermee gescand worden.
Het doel van de apparaten is explosieven te detecteren door het hele lichaam onder de kleding in beeld te brengen. Ze worden op dit moment al op honderden Amerikaanse vliegvelden gebruikt. Op den duur worden ze op elk vliegveld in de VS verplicht gesteld door de Amerikaanse Transportation Security Administration.
Op Europese vliegvelden zullen in plaats daarvan lichaamsscanners verschijnen op basis van radiogolven, waarvan wordt aangenomen dat ze een veiliger alternatief zijn, terwijl ze toch explosieven kunnen detecteren die iemand aan boord probeert mee te nemen. In Engeland loopt op dit moment op een aantal vliegvelden een proef met de röntgenscanners. Na die proef zullen de apparaten enkel gebruikt worden als secundaire veiligheidsmaatregel en alleen als de conventionele metaaldetector iets verdachts detecteert.
BRON: www.propublica.org/article/europe-bans-x-ray-body-scanners-used-at-u.s.-airports/single ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
beveiliging, vliegveld, rontgen lichaamsscanners