Een adder onder het gras

De bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken in de bloementuin, in parken en op boerderijen kunnen kanker en geboorteafwijkingen veroorzaken. Waarom zijn die ooit veilig verklaard door de toezichthouders?


De onkruidverdelgers en insecticiden waarmee we de oogst, onze rozenstruiken en de wegbermen bespuiten kunnen kanker veroorzaken – in het bijzonder leukemie bij kinderen, hersentumoren en prostaatkanker – evenals geboorteafwijkingen en vaatschade, zo hebben onafhankelijke wetenschappers vastgesteld. Zij vermoeden ook een relatie met de ziekte van Parkinson, astma en miskramen.


Veel bestrijdingsmiddelen zijn hormoonverstoorders; ze belemmeren de normale hormoonproductie. Dit kan verschillende chronische aandoeningen geven, vooral bij de foetus in ontwikkeling, bij kinderen en bij mensen die er veel aan blootstaan, zoals agrariërs en mensen die in landbouwgebied wonen. Het blootstellingsgehalte zal alleen nog maar toenemen, zo wordt gevreesd. Als het verbouwen van pesticideresistent genetisch gemodificeerd (GM-)gewas in de gehele Europese Unie wordt toegestaan – wat in toenemende mate aannemelijk lijkt – kunnen boeren meer bestrijdingsmiddelen op hun land gaan gebruiken. Dat zal leiden tot meer toxinen in de lucht die we inademen en in het voedsel dat we eten. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
bestrijdingsmiddelen, onkruid, insecticide, glyfosaat, Roundup miskraam