Is geneeskunde een wetenschap?

De geneeskunde beschouwt zichzelf als een wetenschappelijk vak. Maar de inventarisatie door het British Medical Journal in het Clinical Evidence Handbook wijst uit dat een groot deel van de behandelingen onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is.

Van de geneesmiddelen en behandelingen die artsen voorschrijven, is slechts 12 procent gebaseerd op voldoende wetenschappelijk bewijs. Dat is de conclusie van een onderzoeksteam van het British Medical Journal uit hun evaluatie van ongeveer 2500 geneesmiddelen en behandelingen die in de dagelijkse praktijk worden toegepast. Hun bevindingen worden met regelmatige actualisatie gepresenteerd in het Clinical Evidence Handbook 1.
Die 12 procent van alle behandelingen krijgt de classificatie ‘bewezen positief effect’, omdat er minstens één onderzoek bestaat waarin het positieve effect − zoals verlichting van symptomen − groter was dan een eventueel schadelijk effect. ‘Het betekent niet dat de behandeling bij alle mensen effectief is of dat er ook andere gewenste positieve effecten zijn, noch dat een gemeten positief effect op een ander tijdstip na de behandeling nog steeds aanwezig zal zijn’, aldus de wetenschappelijke redactie van het boek. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
geneeskunde, wetenschap, bewijs, misleiding betrouwbaarheid