De kracht van verbondenheid

rubriek: Lichaam & Geest

De kracht van verbondenheid

Door Lynne McTaggart

Het beste geneesmiddel ter wereld – beter nog dan voeding en beweging – is het gevoel ergens bij te horen, zegt Lynne McTaggart.

Als volk zijn de Japanners een fascinerend studieobject voor epidemiologen, omdat ze een merkwaardige paradox vertonen: ze hebben het laagste aantal hart- en vaatziekten ter wereld, terwijl bijna alle Japanse mannen roken – een van de grootste risicofactoren. De cijfers over de levensverwachting van Japanners ondermijnen alle theorieën over hoe je gezond oud wordt. Het land heeft bijvoorbeeld het hoogste aantal honderdjarigen ter wereld: op dit moment zijn dat er veertigduizend, onder wie dus veel rokers.
Epidemiologen, die naar statistische verbanden zoeken tussen risicofactoren en ziekten, zijn speciaal geïnteresseerd in bevolkingsgroepen die verhuizen. Daarbij kunnen ze namelijk onderzoeken hoe het een bepaalde groep vergaat als die plotseling een grote sociale, culturele of dieetverandering doormaakt. Syme en Stallones, twee epidemiologen aan de School of Public Health van Berkeley, onderzochten het verband tussen hart- en vaatziekten, voedingsgewoontes en sociale veranderingen bij 12.000 Japanse mannen. Een deel van hen was in Japan gebleven, een ander deel was naar Hawaï verhuisd, en weer een ander deel naar Californië. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
sociaal netwerk, relaties, isolement verbondenheid