Kwellende kriebel

rubriek: Uitgelicht
Kwellende kriebel

De zalven, crèmes en pillen die worden voorgeschreven bij eczeem, dienen vaak slechts als symptoombestrijding. Het goede nieuws is dat er genoeg manieren zijn om eczeem aan te pakken zónder medicijnen.

Door Joanna Evans

De meest voorkomende vorm van eczeem is atopische dermatitis – beter bekend als constitutioneel eczeem. Het wordt vaak beschouwd als een kinderziekte. Maar de symptomen – een rode, schilferige huid en hevige jeuk – kunnen voortduren tot ver in de volwassenheid, en zelfs een leven lang.
Uit een recent Amerikaans onderzoek – de grootste studie naar eczeem tot nu toe – blijkt dat lang niet alle kinderen over hun eczeem heen groeien, zoals vaak wordt aangenomen. De onderzoekers van de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania volgden twee tot vijf jaar lang zevenduizend eczeempatiënten. Welke leeftijd (van 2 tot 26 jaar) ze ook hadden, altijd bleek meer dan 80 procent van de deelnemers ofwel last van de ziekteverschijnselen te hebben, ofwel medicatie te gebruiken. Zelfs op twintigjarige leeftijd had nog maar de helft van de patiënten een periode zonder medicatie en symptomen gehad van minstens een halfjaar. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
eczeem, atopische dermatitis jeuk