Acupunctuur verlicht vermoeidheid en depressie

Acupunctuur werkt goed tegen vermoeidheid, angst, depressie en slaapproblemen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania. Uit eerder onderzoek bleek al dat deze behandeling ook tegen gewrichtspijn helpt.
Elektroacupunctuur, waarbij kleine elektrische stroompjes door de acupunctuurnaalden worden gestuurd, bleek binnen slechts acht weken voor een enorme verbetering van de klachten te zorgen. De onderzoekers testten deze methode bij een groep vrouwen met een vroeg stadium van borstkanker. De vrouwen werden behandeld met aromataseremmers en hadden door deze medicijnen last van gewrichtspijn. Aromataseremmers kunnen ook andere bijwerkingen hebben, zoals angst, depressie en vermoeidheid. De gewrichtspijn bleek in een eerder onderzoek door acupunctuur te verminderen, en nu wilden de onderzoekers weten of de behandeling ook zou werken tegen de andere klachten.
Vrouwen die met elektroacupunctuur werden behandeld, hadden veel minder last van vermoeidheid, angst en depressie dan vrouwen die de standaardzorg kregen. Bij een controlegroep die ‘nep’-acupunctuur kreeg, waarbij de naalden niet in de huid werden gestoken, verbeterde alleen de depressie.
Bron: Cancer, 2014; doi: 10.1002/cncr.28917

Trefwoorden
acupunctuur, elektroacupunctuur aromataseremmers