Feiten en fabels over broze botten

Veel vrouwen denken dat het normaal is om na je vijftigste osteoporose of botontkalking te krijgen. Maar klopt dat wel?

Door Lynne McTaggart

Bent u vrouw en boven de vijftig? Dan zult u moeten leven met het schrikbeeld dat de kans op een ingezakte wervelkolom elk jaar groter wordt. Althans, als u de cijfers moet geloven.
In Groot-Brittannië loopt de helft van alle vrouwen en een op de vijf mannen boven de vijftig op zeker moment een botbreuk op door zwakke, poreuze botten, zegt de Britse Osteoporose Stichting (NOS). De Amerikaanse Osteoporose Stichting (NOF) schetst een nog somberder beeld: ruim veertig miljoen mensen hebben op dit moment osteoporose of een hogere kans daarop, omdat hun botmassa te laag is. In Nederland waren er in 2007 ruim 15.000 mannelijke en 133.000 vrouwelijke osteoporosepatiënten bij de huisarts bekend.1 Maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger. Want veel mensen merken pas dat ze osteoporose hebben als ze met een botbreuk in het ziekenhuis belanden.
Osteoporose komt inderdaad veel voor, blijkt uit recent onderzoek, maar toch wordt het probleem enorm opgeblazen. Dat komt vooral omdat de definitie van wat precies ‘afwijkend’ is steeds verandert en de moderne screeningstechnologieën de nodige beperkingen hebben. Verder heeft ook de geneesmiddelenindustrie een belangrijke vinger in de pap. Die richt zich namelijk vooral op moeilijk te behandelen ziektes, die in bedwang worden gehouden (maar nooit genezen) door levenslang medicijngebruik. Bij osteoporose gaat het dan vooral om bisfosfonaten en hormonen.
Zo hebben de grote farmaceuten een geslaagde pr-campagne op poten gezet die vrouwen van middelbare leeftijd moet laten geloven dat hun botten na de menopauze vanzelf in elkaar zakken en dat die aftakeling alleen gestopt kan worden door de juiste preventieve pillen te slikken. Ze krijgen daarbij hulp van door hen gefinancierde steunfondsen, zoals de Britse Osteoporose Stichting, die voorlichting geven aan het grote publiek. Ook bekendheden verbinden zich aan de geneesmiddelenindustrie, bijvoorbeeld de Amerikaanse actrice Sally Field, die in 2006 het boegbeeld werd van Boniva, een osteoporosemiddel van de farmaceut Roche (zie kader).
‘Iedereen zou een botdichtheidsmeting moeten laten doen. Want dat is de enige manier om erachter te komen of je osteopenie – het voorstadium van osteoporose – of osteoporose hebt’, vertelde de actrice in een interview. ‘Als je osteoporose hebt, moet je naar de dokter. Medicijnen werken echt. Maar de meeste vrouwen met osteoporose gebruiken ze te kort of vergeten ze in te nemen, waardoor ze meer kans op botbreuken hebben...’
Uit allerlei wetenschappelijke en andere gegevens blijkt dat osteoporose niet bij het normale verouderingsproces hoort, maar een ziekte is die wordt veroorzaakt door onze moderne leefstijl. Ook is het een mythe dat je er je hele leven aan vastzit. Osteoporose is niet zozeer een ziekte op zich, maar het gevolg van de wanhopige pogingen van het lichaam om zichzelf te herstellen en een nieuw biochemisch evenwicht te vinden, verklaart dr. Susan Brown, een Amerikaanse voedingsdeskundige en expert op het gebied van botgezondheid.
De pr-campagne van de geneesmiddelenfabrikanten is gebaseerd op zes onjuiste aannames:

1 We horen niet zoveel bot te verliezen als we ouder worden.
2 De helft van alle vrouwen loopt een ernstige botbreuk op.
3 Als je ouder wordt, krijg je zwakke botten.
4 Een lage botmassa leidt tot zwakke botten.
5 Osteoporose ontstaat door te weinig oestrogeen en calcium.
6 Verloren botweefsel komt nooit meer terug. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
broze botten, osteoporose botontkalking