De dokter die de waarheid boven tafel bracht

Door Bryan Hubbard

Het betekende bijna het einde van haar loopbaan als arts toen Jayne Donegan zelf onderzoek naar vaccinaties ging doen en ontdekte dat de Britse overheid artsen misleidde over de veiligheid en werkzaamheid van vaccins.

Tegenstanders van vaccinatie worden vaak afgeschilderd als angsthazen, aanhangers van complottheorieën en asociale paniekzaaiers. Maar wat als een arts die voor vaccineren is, de wetenschappelijke onderzoeken zelf napluist en vervolgens concludeert dat de vaccins die we onze kinderen geven, niet zo veilig zijn als we altijd hebben gedacht?

Misleid en aangeklaagd
Jayne Donegan is huisarts en vindt dat haar beroepsgroep bewust door het Britse ministerie van Volksgezondheid wordt misleid. Het Groene Boek – waarin het ministerie informatie over vaccinaties verstrekt aan alle Britse artsen – presenteert de gegevens op een dusdanige manier dat vaccins veiliger en werkzamer lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
Als dank voor haar speurwerk werd Donegan in 2007 door het General Medical Council (GMC), het Britse medische tuchtcollege, aangeklaagd voor ernstig professioneel wangedrag en het in diskrediet brengen van haar beroepsgroep. Opvallend genoeg had het GMC de aanklacht tegen Donegan op eigen initiatief ingediend, terwijl het tuchtcollege normaal gesproken alleen optreedt na klachten van patiënten.
Na een hoorzitting van drie weken oordeelde het GMC echter dat Donegan toch onschuldig was: haar onderzoek en conclusies bleken objectief, onafhankelijk en onbevooroordeeld te zijn.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
Jayne Donegan; vaccinaties