De geheimen van 100-jarigen

Slechts 0,02 procent van de Amerikanen zal de 100 bereiken, maar in Italië is er een dorpje waarvan al 300 inwoners eeuwlingen zijn. Onderzoekers beginnen te ontdekken wat hun geheim is voor een lang en gezond leven.
De dorpelingen uit Acciaroli, een afgelegen kustplaatsje, hebben veel minder vaak hart- en vaatziekten of alzheimer, en daarom is er onderzoek gedaan naar hun leefstijl en dieet. Dat gebeurde door de Universiteit van Californië in San Diego.
Hoewel het onderzoek nog maar net begonnen is, hebben de onderzoekers nu al ontdekt dat de dorpelingen een gezond mediterraan dieet gebruiken, maar dat ze daar een eigen draai aan hebben gegeven: ze voegen aan de meeste maaltijden rozemarijn toe. Ook lopen ze dagelijks lange afstanden en trekken door de bergen die het dorp omringen; dat is een vast onderdeel van hun dagelijks leven.
In een andere studie naar een hoge ouderdom hebben Japanse onderzoekers ontdekt dat veel ouderen te weinig antioxidanten binnen krijgen. Als mensen eenmaal 65 zijn, zouden ze meer voedingsmiddelen moeten gebruiken die rijk zijn aan antioxidanten. Ook zouden ze aan lichaamsbeweging moeten doen om hun spierkracht te behouden, aangezien die afneemt bij het ouder worden.
Onderzoekers van het Okinawa Instituut voor wetenschap en technologie deden hun ontdekking toen ze de metabolieten onderzochten die verband houden met het verouderingsproces.
Bronnen: Italiaanse studie: Universiteit van Californië in San Diego; Japanse studie: Proceedings of the National Academy of Sciences, 2016; 201603023
 

Trefwoorden
100 jaar, eeuwling, italie, alzheimer japan