Alledaagse zoetstof kan chronische ziekten veroorzaken

Alledaagse zoetstof kan chronische ziekten veroorzaken
Fructose-glucosestroop (HFCS: high fructose corn syrup) zou weleens de aanstichter kunnen zijn van een reeks chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer en ADHD, denken wetenschappers.
De fructose in HFCS verandert honderden genen in de hersenen die samenhangen met onze stofwisseling, de communicatie tussen cellen en ontsteking. Deze mutaties kunnen vele chronische aandoeningen veroorzaken. De genetische veranderingen kunnen ook aan de hersenen gerelateerde problemen veroorzaken, zoals depressie, parkinson en bipolaire stoornis, aldus wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles.
Het goede nieuws is dat de onderzoekers ook een tegengif hebben gevonden voor de schade die fructose veroorzaakt: DHA (docosahexaeenzuur), een omega 3-vetzuur, herstelt de mutaties en maakt de hersencellen weer gezond. ‘DHA verandert niet slechts een of twee genen; het lijkt erop dat dit vetzuur het volledige genenpatroon weer terugbrengt in de normale staat, en dat is opmerkelijk,' zegt Xia Yang, een van de onderzoekers en universitair docent integratieve biologie en fysiologie.
DHA zit in wilde zalm en andere vis, visolie, walnoten, lijnzaad en groenten en fruit, maar Amerikanen consumeren veel meer HFCS (naar schatting gemiddeld 12 kilo per jaar). Hoewel dat hoeveelheden zijn die waarschijnlijk niet opgaan voor de gemiddelde Nederlander, wordt de zoetstof ook in ons land aan veel producten toegevoegd.
De wetenschappers hebben ontdekt dat fructose slechts twee genen in de hersenen verandert, maar dat zijn cruciale genen, die een domino-effect veroorzaken, waardoor uiteindelijk meer dan tweehonderd andere genen worden getroffen.
De mutaties vinden snel plaats en waarschijnlijk al nadat u slechts zes weken met fructose-glucosestroop gezoete dranken hebt gedronken. Maar de veranderingen zijn tot dusver alleen bij laboratoriumratten vastgesteld.
De bevindingen bevestigen die van eerdere studies waarin werd ontdekt dat HFCS de communicatie tussen hersencellen beschadigt, en dat langdurig gebruik het leervermogen en geheugen van de hersenen aantast.
Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Suikers moet er fructose-glucosestroop op het etiket staan zodra het aandeel fructose groter is dan het aandeel glucose (anders heet het glucose-fructosestroop). Soms staat het aandeel fructose erachter. Fructose-glucosestroop wordt gebruikt voor het zoeten van allerlei bewerkte voedingsmiddelen.
Bron: EbioMedicine, 2016; doi: 10.1016/j.ebiom.2016.04.008
 

Trefwoorden
fructose, HFCS, diabetes, alzheimer, ADHD omega 3