De ruimte tussen de feiten

De geneeskunde is een wetteloze, onzekere wereld

William Halsted wordt door zijn vakbroeders beschouwd als een van de meest invloedrijke chirurgen ooit. Hij stierf in 1922, en veel van de vernieuwingen die hij heeft ingevoerd – zoals het gebruik van rubber handschoenen en een chirurgische ingreep aan het spijsverteringskanaal – worden nu nog steeds gebruikt in de operatiekamer.
De Amerikaan Halsted ontwikkelde ook de procedure van de borstamputatie (radicale mastectomie), toen bij enkele vrouwen die hij aan borstkanker had geopereerd de kanker zich toch naar andere delen van het lichaam had uitgezaaid. Halsted was ervan overtuigd dat de operatie niet ‘schoon’ was geweest en dat er stukjes van de tumor waren achtergebleven. Daarom begon hij de borst, de lymfeklieren en de borstspieren te verwijderen om er zeker van te zijn dat er geen enkele kankercel was achtergebleven.
Deze radicale mastectomie werd al snel de standaardoperatie bij borstkanker, al was die methode nooit onderzocht; chirurgen gingen zonder meer mee met Halsteds ideeën over ‘vuile’ operaties. Zelfs toen chirurgen als de Britse Sir Geoffrey Keynes in de jaren veertig Halsteds aanpak in twijfel trokken, kregen Keynes en zijn collega’s geen voet aan de grond.
In 1980 – ongeveer tachtig jaar nadat Halsted de ingreep introduceerde – werd een ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.