Positieve gedachten helpen kanker te overleven


Een positieve instelling kon weleens het beste ‘medicijn’ tegen kanker zijn. Mensen die zich zorgen maken of overstuur zijn na hun diagnose hebben vier keer zoveel kans aan hun ziekte te overlijden, aldus onderzoekers van het University College in Londen.
Bij kankerpatiënten die allemaal dezelfde behandelingen krijgen, zoals chemotherapie en bestraling, lopen de overlevingscijfers behoorlijk uiteen. Hun psychische reactie op de ziekte blijkt daarbij een cruciale factor, aldus de onderzoekers.
Mensen die overstuur of angstig waren omdat ze kanker hadden, hadden veel minder kans de ziekte te overleven. Dat gold voor verschillende soorten kanker. Leukemie lijkt het meest door de mentale instelling van de patiënt te worden beïnvloed: mensen met negatieve gedachten hadden bijna vier keer zoveel kans aan de ziekte te overlijden als positieve denkers.
Negatieve gedachten hadden ook invloed op alvleesklierkanker: het sterftecijfer was bijna drie keer zo hoog als bij degenen met een neutrale of positievere instelling. En patiënten met slokdarmkanker die van streek waren, hadden ongeveer tweeënhalf keer zoveel kans te overlijden. Sombere gedachten maken ook prostaatkanker twee keer zo dodelijk.
Onderzoekers ontdekten dit bijzondere verband tussen lichaam en geest toen ze de gegevens analyseerden van 16 verkennende studies (die nooit eerder waren gepubliceerd) onder meer dan 163.000 mannen en vrouwen. In de periode dat de patiënten gevolgd werden – gemiddeld 9,5 jaar – overleden 4353 van hen aan kanker.


BMJ, 2017; 356: j108