Geen melk alstublieft

Soms zijn de eenvoudigste oplossingen de beste

De ecologische geneeskunde onderzoekt de rol van omgevingsfactoren en voeding bij ziektes. Ik verdiepte mij er voor het eerst in toen mijn dochter Ruth geboren werd. Als baby leed ze aan ernstige kolieken en projectielbraken. Het gevolg was dat ze niet kon slapen en dag en nacht huilde. Vooraf dacht ik dat ik een perfecte moeder zou worden die haar kind borstvoeding gaf, maar ik had het gevoel dat ik al bij de eerste moeilijkheid onderuit ging. Wat ik ook probeerde, niets leek te helpen.


Ik herinner me niet meer waarom, maar op een dag besloot ik om alle zuivelproducten uit mijn dieet te schrappen. Wat volgde was een medisch wonder. Mijn dochters darmproblemen verdwenen meteen. Ze was opgewekt en sliep ’s nachts door.

Een keer dronk ik onbedoeld wat koemelk, wat alweer een vreselijke nacht met een huilende Ruth tot gevolg had.. Ruth was duidelijk allergisch voor koemelk, en dat is ze nog steeds.

Het is echter verbazingwekkend dat het verband tussen een zuivelallergie, projectielbraken en krampen nergens beschreven staat in medische handboeken. Maar dit klinische inzicht kwam me gedurende mijn hele medische carrière nog van pas.

Tien jaar later verhuisde ik naar de grens met Wale, waar ik als plaatsvervangend huisarts werkte. Ik werd op visite gevraagd bij Nina, een tien weken oude baby die sinds haar geboorte leed aan ernstige krampen. Toen ik daar aankwam hoorde ik Nina al huilen. Ik herkende het krijsen en de witte slijmerige vlek op de schouder van haar moeder meteen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.