Extra zorgkosten in de VS door reacties op geneesmiddelen

Negatieve effecten van geneesmiddelen – inclusief de nieuwe ziekten of sterfgevallen die ze kunnen veroorzaken – zorgen voor een toename van jaarlijkse zorgkosten in de VS met 528,4 miljard dollar (ongeveer 450 miljard euro). Dit bedrag vertegenwoordigt 16 procent van de totale jaarlijkse uitgaven, zeggen onderzoekers.

Een niet-optimale medicamenteuze behandeling, zoals het wordt genoemd, kost het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel 495,3 miljard tot 672,7 miljard dollar per jaar, gemiddeld ongeveer 528,4 miljard dollar, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego. Tien jaar geleden bedroegen de kosten slechts ongeveer 290 miljard dollar.

Deze cijfers omvatten alle bijwerkingen, receptfouten, niet-naleving (de patiënt neemt de medicijnen niet of niet op de juiste manier in) en nieuwe aandoeningen die de geneesmiddelen kunnen uitlokken.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld, een ACE-remmer tegen een hoge bloeddruk heeft hoest als gevolg. Maar het hoestmiddel waarmee dit behandeld wordt, bevat een ingrediënt dat de bloeddruk doet stijgen. Bovendien verhoogt het middel ook de kans op slaperigheid en vallen, zegt onderzoeker Jonathan Watanabe. In die gevallen leidt het middel tot een nieuwe kwaal, legt collega-onderzoeker Jan Hirsch uit.

Het voorschrijven van de verkeerde medicatie of de verkeerde dosis is een andere belangrijke factor die bijdraagt aan deze escalatie van de kosten, zeggen de onderzoekers, net als het niet goed naleven van het recept, wanneer de patiënt het medicijn niet op de juiste manier of zelfs helemaal niet inneemt.

Bron: Ann Pharmacother, 2018 Mar 1