5G - Is het veilig? Niemand die het weet

Het nieuwe supersnelle 5G-mobieletelefoonnetwerk wordt in 2020 over de hele wereld uitgerold – en niemand onderzoekt de eventuele gezondheidsrisico’s.

Volgend jaar start de invoering van het nieuwe 5G-netwerk (vijfde generatie mobieletelefoonnetwerk). Met snelheden die kunnen oplopen tot 100 keer zo hoog als het huidige 4G-netwerk zal 5G in staat zijn het ‘Internet of Things’ te leveren, wat inhoudt dat uw koelkast u (of Amazon) kan berichten dat u bijvoorbeeld nog maar weinig melk hebt. Het zal een enorme impuls zijn voor het aanbod van allerlei nieuwe diensten, en natuurlijk ook voor de smartphoneproducenten die bezig zijn met de voorbereiding van nieuwe telefoons die deze diensten kunnen ondersteunen. Zelfs president Trump doet mee en twittert dat hij ‘zo snel mogelijk 5G- en zelfs 6G-technologie in de VS wil’.

Waarnemers uit de sector zeggen dat de technologische sprong voorwaarts die 5G zal bewerkstelligen, te vergelijken is met de verschuiving van typemachines naar computers. Maar sommige wetenschappers zijn niet zo enthousiast; zij zien het eerder als een enorm experiment met de menselijke gezondheid. Omdat er geen afspraken zijn gemaakt omtrent de veiligheid, vrezen ze dat de hogere radiofrequente straling van het 5G-netwerk een groot gezondheidsrisico kan vormen, vooral voor kleine kinderen en zwangere vrouwen.

Zelfs bij de eerdere, minder krachtige netwerken namen kinderen al tien keer zoveel straling uit mobiele telefoons op als volwassenen – en dat is minstens twee keer zoveel als de veiligheidslimiet, zo meldde de Amerikaanse Environmental Health Trust in 2011. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.