Medicijnen en senioren - Ondervoeding bij ouderen

Vaak wordt ondergewicht bij ouderen niet opgemerkt door henzelf, maar trekken partner, kinderen, mantelzorger of een medewerker van de thuiszorg aan de bel. Als de betreffende persoon zelf de stap naar de huisarts zet, komt hij of zij met klachten van gewichtsverlies, minder eetlust, vermagering of krachtsverlies. Er is een scala aan oorzaken, maar meestal is ondervoeding een samenloop van omstandigheden. Preventie en behandeling zijn belangrijk, want door ondervoeding daalt niet alleen de kwaliteit van leven, maar neemt ook de kans op meerdere ziekten en overlijden toe.

Ondervoeding wordt gedefinieerd als het onbedoeld afvallen van drie kilo binnen drie maanden of zes kilo in het afgelopen jaar, waarbij er sprake is van ondergewicht. Meer toegesneden op de persoon is het 5 procent ongewenst gewichtsverlies in de afgelopen maand of 10 procent gewichtsverlies in de afgelopen zes maanden. Hoe vaak komt ondervoeding voor? Bij ouderen die zelfstandig thuis wonen bedraagt het percentage 5-11 procent en bij ouderen die thuiszorg krijgen bedraagt het percentage aanzienlijk meer, namelijk 20-35 procent.

Oorzaken van ondervoeding

Bij ouderen kan de eetlust verminderd zijn, of kan door eenzaamheid de energie ontbreken om een maaltijd alleen klaar te maken en alleen op te eten. Maar ook depressie of depressieve gevoelens kunnen ervoor zorgen dat de zin om te eten verdwenen is. Vergeetachtigheid kan er ook voor zorgen dat maaltijden of tussendoortjes worden vergeten. Het feit om alleen te moeten eten, kan voldoende reden zijn om van de maaltijd weinig werk te maken.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.