Gelukkig en gezond in zes stappen

Snakt u naar meer energie, passie en levenslust? Healthcoach Amber Albarda en Happiness Expert Cathelijne Wildervanck ontwikkelden De Gelukspiramide, een praktisch stappenplan voor een bruisend en vitaal leven.

Door: Laura Boeters

We willen gezond zijn en ons gelukkig voelen. En als het even kan nu meteen en snel een beetje. Maar er kan nooit één wondermiddel zijn, als de oorzaak van een uitgeblust lichaam en vermoeide geest niet eenvoudig is. Amber Albarda en Cathelijne Wildervanck ondervonden dit aan den lijve. Ze waren – zoals vele anderen – onbewust in een duizelingwekkende achtbaan gestapt. Het hooghouden van de ballen die ze tijdens de rit kregen toegeworpen, resulteerde in een aangebrand immuunsysteem, een eczeemhuid, spastische darmen, schildklierellende en een flinke burn-out.

Ze zochten heil binnen hun eigen vakgebied – Albarda in de voeding en Wildervanck in de (neuro)psychologie – en goten dit in een praktisch model. Hieruit ontstond het boek De Gelukspiramide, een compleet body- en mindplan met zes stappen voor een energiek leven zonder gezanik en gezeur.

Gelukscocktail

Voorafgaand aan het beklimmen van De Gelukspiramide, moeten we eerst weten wat geluk is. Albarda en Wildervanck houden het kort en bondig: geluk is een biochemische toestand. Hoe we ons voelen, hangt samen met neurotransmitters en hormonen. De juiste chemische cocktail bepaalt of we ons gelukkig voelen. Onmisbare ingrediënten van een gelukscocktail zijn bijvoorbeeld serotonine, dopamine en melatonine. De zes treden van De Gelukspiramide geven inzicht in hoe we op alle vlakken van ons leven de juiste geluksstofjes binnenkrijgen en aanmaken.

De eerste trede: slaap

Het fundament van De Gelukspiramide is slaap. Volgens de auteurs een logische trede om mee te beginnen. Ze noemen slaap ook wel de basis van alles en de oplossing voor de meeste problemen. Een nachtrust met een diepe REM-slaap zorgt voor een optimale hormoonproductie, een sterk immuunsysteem, celgeneratie en een schoongespoeld en opgeruimd brein.1 Ons hoofd wordt als het ware ontgift. Om zo’n heilzame, diepe REM-slaap te bereiken, is minstens zes uur slaap nodig. Het ontgiften treedt in werking vanaf zes uur slaap. Slaap dus minimaal zeven uur per nacht. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.