Diabetesmedicijn metformine kan leiden tot vitamine B12-tekort

Medicijnen en voedingssupplementen beïnvloeden elkaar vaak. Sommige medicijnen
kunnen door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen sterker of minder sterk werken, of zelfs níet meer werken. Aan de andere kant bestaat de kans dat bepaalde medicijnen de opname van voedingsstoffen in het lichaam verminderen. Dit kan leiden tot tekorten aan vitamines en/of mineralen. Eén van deze medicijnen is de diabetesmedicatie metformine.
Een mogelijke bijwerking van langdurig gebruik van metformine is dat uw lichaam minder vitamine B12 opneemt. Dit kan leiden tot een vitamine B12-tekort.

Wanneer u medicijnen nodig heeft om uw bloedsuiker onder controle te houden, dan kan de huisarts u metformine voorschrijven. Metformine is een medicijn dat ervoor zorgt dat uw bloedsuiker niet te hoog wordt. Bloedsuiker wordt ook wel bloedglucose genoemd.

Diabetes type 2

Bij gezonde mensen zorgt het hormoon insuline ervoor dat suiker uit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Bij mensen met diabetes mellitus type 2 reageert het lichaam niet meer goed op de insuline en blijft de suiker in het bloed. Hierdoor is het gehalte suiker in het bloed vaak veel te hoog, met allerlei klachten tot gevolg. Dit kan schadelijk zijn voor de ogen, het hart en de nieren.
Een verandering in leefstijl is meestal de eerste stap bij het behandelen van diabetes; vaak betekent dit meer lichaamsbeweging en het gebruik van minder koolhydraten in de voeding. Wanneer deze veranderingen niet effectief blijken, schrijft de arts bloedglucoseverlagende middelen voor. En metformine is dan vaak de eerste keus. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.