Helende oliën

Chronische lymeziekte begint een epidemie te worden en stelt de moderne geneeskunde voor raadselen. Een aanpak met etherische oliën is veelbelovend.

Door Cate Montana

De ziekte van Lyme beperkte zich ooit tot afgelegen regio’s van Noord-Amerika en Groot-Brittannië. Maar inmiddels heeft de ziekte zich verspreid over bijna het hele noordelijk halfrond, en neemt ze epidemische vormen aan. Uit een studie door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC: het Amerikaanse RIVM) blijkt dat het aantal gevallen van Lyme tussen 2004 en 2016 met meer dan 80 procent is gestegen. In ons land is het aantal gevallen de afgelopen twintig jaar verviervoudigd. In 2018 kwamen er 27.000 nieuwe gevallen bij. Elk jaar houden 1000-2500 mensen daar langdurige klachten aan over. En dat betreft alleen de gevallen van Lyme die gemeld worden.

In Europa en noordelijk Afrika verspreidt de schapenteek (Ixodes ricinus) de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, de Borrelia burgdorferi. In Azië en in Noord-Amerika zijn andere teken de boosdoeners. De eerste tekenen van een infectie met Lyme zijn griepverschijnselen, koorts, koude rillingen, hoofd-pijn, vage pijntjes, keelpijn en vermoeidheid.

Kenmerkend voor een infectie met Lyme is een rode ring of vlekachtige uitslag op de plaats van de beet (erythema migrans). De ring of vlek wordt langzaam groter. Als u binnen 36-48 uur na de tekenbeet wordt behandeld, is de kans dat u lymeziekte krijgt heel klein. Maar als iemand niet met antibiotica wordt behandeld, kunnen de symptomen verergeren. Gewrichtsontsteking, ernstige pijn en zwellingen in de gewrichten – vooral de knieën – huiduitslag, stijve nek, ernstige hoofdpijn, hersenmist, ontsteking in de hersenen en het ruggenmerg, hartritmestoornissen, eenzijdige aangezichtsverlamming (facialisparalyse), schietende pijnen, gevoelsstoornissen en tintelende handen en voeten.

Genezing van een ongeneeslijke ziekte

Bij ongeveer 20 procent van de patiënten houden symptomen zoals vermoeidheid, pijn en pijnlijke spieren en gewrichten zelfs na behandeling aan. Dit heet Post Treatment Lyme Disease Syndrome (PTLDS) of chronische ziekte van Lyme. Er is geen duidelijke definitie voor deze ziekte met niet specifieke klachten. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.