Instituten zien een rechtszaak van 1 miljard dollar tegemoet voor experimenten in oorlogstijd

De Johns Hopkins Universiteit, de farmaceuticagigant Bristol-Myers Squibb en de Rockefeller Foundation zien een rechtszaak van 1 miljard dollar tegemoet voor hun aandeel in een Amerikaans overheidsexperiment dat honderden Guatemalanen in de jaren 40 van de vorige eeuw besmette met syfilis.

Het experiment was opgezet om het nieuw geneesmiddel penicilline te testen als behandeling voor SOA’s. Dit bleef geheim tot 2010, toen een wetenschapper het onderzoek ontdekte. Sindsdien hebben de drie instellingen zich verzet tegen de juridische maatregelen door te beweren dat de bescherming van buitenlandse bedrijven tegen rechtszaken in de VS wegens vermeende mensenrechtenschendingen ook voor hen zou moeten gelden.

In een recente uitspraak heeft een federale rechter echter besloten dat deze bescherming geen betrekking heeft op Amerikaanse bedrijven en hij stond toe dat het proces van 1 miljard dollar door kan gaan. De rechtszaak is aangespannen door de 444 slachtoffers of hun nabestaanden.
De aanklagers gaven als reden dat verschillende Johns Hopkins- en Rockefeller Foundation-artsen betrokken waren bij het experiment, samen met vier leidinggevenden van Bristol Laboratories en het Squibb Instituut, die later samengevoegd werden tot Bristol-Myers Squibb.

De Johns Hopkins Universiteit heeft zich verontschuldigd voor haar betrokkenheid bij het experiment, maar de Rockefeller Foundation – een non-profitorganisatie die wereldwijd subsidies verstrekt aan humanitaire doelen – ontkent iedere overtreding. Het farmaceutisch bedrijf Bristol-Myers Squibb weigerde ook commentaar te geven.

Reuters, 4 januari 2019