Britse patiëntenverenigingen worden betaald door de farmaceutische industrie om geneesmiddelen te pr

Britse patiëntenverenigingen die campagne voeren om een nieuw of innovatief geneesmiddel als standaardbehandeling te laten accepteren, worden vaak door de fabrikant betaald.

Patiëntenverenigingen zijn opgezet om de belangen van mensen met een specifieke aandoening te behartigen. Maar geschat wordt dat meer dan twee derde van de Britse verenigingen optreedt als betaalde lobbyisten voor een farmaceutisch bedrijf of fabrikant van geneesmiddelen – en deze financiële regeling wordt niet aan medische toezichthouders bekendgemaakt.

Het probleem is wijdverspreid, zeggen onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ze identificeerden 53 patiëntenverenigingen die een aanvraag indienden bij het National Institute of Clinical Excellence (NICE), dat de richtlijnen voor medicijnen en behandelingen opstelt voor de Britse National Health Service.

In totaal hebben Britse patiëntenverenigingen in 2015 of 2016 een bijdrage geleverd aan 117 afzonderlijke aanvragen. De onderzoekers constateerden dat 38 verenigingen – ofwel 72 procent – geld kregen van het farmaceutische bedrijf waarvan ze het geneesmiddel promootten, in hetzelfde jaar of het jaar ervoor. Geen van deze belangenconflicten werd bekendgemaakt aan het NICE.

In Nederland zijn er, voor zover bij ons bekend, gelukkig geen patiëntenverenigingen die pillen promoten.

BMJ, 2019; 364: k5300