Artsen worden betaald om meer opioïden voor te schrijven

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom artsen opioïden voorschrijven, terwijl de pijnstillers zoveel levens hebben verwoest? Eén reden daarvoor is dat farmaceutische bedrijven hen betalen om dit te doen.

Artsen die incentives en geschenken van opioïdenfabrikanten krijgen, schrijven veel vaker recepten uit, vooral voor hydrocodon en oxycodon.
Een overzicht van het voorschrijfgedrag van meer dan 865.000 Amerikaanse artsen liet zien dat de 63.000 artsen die incentives en financiële prikkels ontvingen per jaar gemiddeld 13.070 keer vaker een dagelijkse dosis van het middel voorschreven dan artsen die geen vergoeding kregen.

Hoewel het illegaal is om een arts rechtstreeks te betalen voor het voorschrijven van hun medicijnen, kunnen farmaceutische bedrijven hen financieren om over de middelen te communiceren, om advieswerk en onderzoek te doen, of om conferenties bij te wonen, zeggen onderzoekers van de School of Public and Environmental Affairs van de Universiteit van Indiana.

'Geneesmiddelengerelateerde giften aan artsen lijken het aantal recepten voor medicijnen te verhogen, en hoe groter de financiële prikkel is hoe meer het er worden,' zegt hoofdonderzoeker Thuy Nguyen.

Addiction, 22 januari 2019