Zes leefregels tegen dementie

Categorieën: Lichaam & geest

Chinese neurologen hebben zich gebogen over hoe u uw leefstijl kunt aanpassen om het risico op dementie te verkleinen. Zij hebben hiertoe de resultaten van 43 eerdere studies uit binnen- en buitenland verzameld en opnieuw geanalyseerd.

Adviezen

De onderzoekers van de Nanjing Medical University in Molecular Neurobiology kwamen tot een serie leefregels die de kans op dementie verminderen. De belangrijkste uitkomsten:
1. Rook niet.
2. Zorg dat u voldoende vitamine B en D binnenkrijgt.
3. Let op voldoende antioxidanten in uw voeding.
4. Consumeer vooral onverzadigde vetzuren.
5. Eet veel groenten en fruit.
6. Vermijd aluminium in het drinkwater.

Aluminium

Het merendeel van de leefregels is geen verrassing, behalve wellicht de vermelding van aluminium in drinkwater. De Chinese onderzoekers baseren zich hierbij voornamelijk op een Frans onderzoek. Hieruit blijkt dat mensen die regelmatig meer dan honderd microgram aluminium per liter drinkwater binnenkrijgen een verhoogde risico hebben op dementie. In Nederland komen zulke hoge waarden volgens RIVM vrijwel niet voor.

Alcohol

Er blijft nog ruimte voor nieuw onderzoek. Over sommige resultaten zijn de onderzoekers het niet eens, zoals bijvoorbeeld over het effect van het drinken van alcohol op dementie: de uitkomsten van deze studies lopen te ver uiteen.

Bron: Mol Neurobiol. 2016 Nov;53(9):6144-6154.
 

Tags
dementie