Vegan voeding in de strijd tegen diabetes

Om uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden, zou het wel eens kunnen helpen om voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te laten staan.

Insuline

Voordat er daadwerkelijk gesproken kan worden van diabetes, is het lichaam vaak al lange tijd in een voorstadium waarin lichaamscellen steeds minder gevoelig worden voor insuline. Uiteindelijk leidt dit tot een verminderde functie van insuline-producerende cellen in de alvleesklier. Er zijn al ontelbare onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat afvallen het lichaam weer gevoeliger kan maken voor insuline. Maar misschien is het ook wel mogelijk om de insulineproductie van de alvleesklier te normaliseren met voeding?

De preventie van diabetes

Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat diabeten die een veganistisch dieet gingen volgen, hun bloedsuikerspiegel beter onder controle kregen. Voor een onderzoek dat uitgevoerd werd in Washington werden mannen en vrouwen met overgewicht gerekruteerd. De deelnemers hadden nog geen diabetes en hadden ook nog geen veganistisch voedingspatroon. Ze werden in twee groepen ingedeeld. Eén groep bleef eten zoals ze al deden en de andere groep ging aan de groenten, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten. Hun dieet werd aangevuld met voldoende gezonde vetzuren en vitamine B12. Na 16 weken zagen de wetenschappers opvallende verschillen tussen de twee groepen. De mensen die een veganistisch dieet volgden, hadden een stabielere bloedsuikerspiegel, zowel voor, tijdens als na een maaltijd. Dit duidt op een beter functioneren van de alvleesklier. Tegelijkertijd zagen ze in deze groep ook een verlaging van de cholesterolspiegel en een grotere gewichtsafname. Met dit onderzoek is daarmee niet alleen aangetoond dat een veganistisch dieet de werking van de alvleesklier helpt normaliseren, maar dat het ontbreken van dierlijke producten in de voeding ook kan helpen bij het metabool syndroom.

Bron: Nutrients. 2018 Feb 9;10(2).