Geraffineerde voeding verhoogt de kans op kanker

Een grootschalig onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen sterk geraffineerde voeding en de ontwikkeling van kanker.

Ultra-bewerkt voedsel

Voor dit onderzoek werden de voedselgewoonten van maar liefst 104.980 mensen bekeken. Zij hielden gedurende acht jaar een voedingsdagboek bij. De genoemde voedingsmiddelen werden in vier categorieën onderverdeeld naar de mate waarin het voedsel bewerkt is, namelijk:

  1. Ongeraffineerde- of minimaal bewerkte voeding, zoals groente, fruit, peulvruchten en gedroogde granen.
  2. Matig bewerkte voeding ten behoeve van het koken. Hierbij kunt u denken aan gezouten boter en koudgeperste plantaardige olie. Deze voedingsmiddelen worden gebruikt om voeding uit de eerste categorie mee klaar te maken of op smaak te brengen.
  3. Geraffineerde- of bewerkte voeding. Dit is nog steeds voeding uit de eerste categorie, maar producenten voegen suiker, zout of olie toe om ze langer houdbaar te maken. Denkt u bijvoorbeeld aan gerookt/gedroogd vlees, vis in blik of fruit op siroop.
  4. Ultra-bewerkte voedingsmiddelen bevatten meer dan vijf ingrediënten. Vaak zijn deze ingrediënten industrieel gefabriceerd, zoals geharde plantaardige vetten of gehydrolyseerde eiwitten en bevatten ze kleur-, geur- en smaakstoffen. Voorbeelden zijn zoete- en hartige snacks, toetjes, frisdrank, zoete dranken, voorverpakte gehaktballen, kipnuggets, instant noodles en soepen en kant-en-klaarmaaltijden.

Een gezonde keuze

Gedurende de acht jaar dat de studie duurde, werden er 2228 gevallen van kanker geconstateerd. Na analyse van de data bleek een toename met 10 procent van de consumptie van ultra-bewerkte voeding geassocieerd te zijn met een 12 procent hogere kans op de ontwikkeling van kanker. Helaas heeft deze studie alleen kunnen aantonen dat er een correlatie bestaat tussen het eten van sterk geraffineerde voeding en het ontstaan van kanker.

De wetenschappers konden niet bepalen welke voedingsmiddelen precies verantwoordelijk zijn voor het effect. Hieruit zou u kunnen concluderen dat het waarschijnlijk verstandig is om ultra-bewerkte voeding in zijn totaliteit niet te consumeren. U kunt dan beter naar de groenteboer dan naar een supermarkt. Eerder gaf de voedingswaakhond Foodwatch al aan dat 70 procent van de producten in supermarkten ultra-bewerkt is en dat helpt niet mee bij het maken van een gezonde keuze.

Bron: BMJ. 2018 Feb 14;360:k322.