U kunt uw ‘slechte’ DNA herprogrammeren met een gezond dieet

U bent niet voorbestemd om een ziekte te krijgen, zoals diabetes of zelfs borstkanker, alleen maar omwille uw DNA. U kunt op ieder moment uw genetische predispositie herprogrammeren door middel van een gezondere voeding en levensstijl.

Hoewel u uw DNA-sequentie niet kunt veranderen, kunt u wel de expressie ervan beïnvloeden. Dat betekent dat u de chemische structuren die uw genetische code – die mogelijkerwijs gecreëerd werd in de baarmoeder of door de voeding die u kreeg als baby – bepalen, kunt veranderen en ziekten waar u aanleg voor heeft kunt voorkomen.

DNA-expressie modificeren

Een verandering in uw eetpatroon, lichaamsbeweging, en zelfs verhuizen naar een gezondere omgeving kunnen uw DNA-expressie modificeren, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Illinois.

Het heeft allemaal te maken met het epigenoom, dat van invloed is op de expressie van genen in alle lichaamscellen. Het epigenoom kan overgeërfd worden, maar het is te vergelijken met de toetsen van een piano: ze hoeven niet noodzakelijk bespeeld te worden.

Het epigenoom is makkelijk te veranderen, en dit kan op ieder moment. Dat ontdekten de onderzoekers nadat ze een sequencing van het epigenoom uitvoerden in een groep laboratoriumratten die een vetrijk dieet kregen. Een aantal ratten kreeg later een vetarm dieet, en dit alleen al veranderde de DNA-expressie in de lever van de ratten.

Het vetmetabolisme veranderde en de ratten hadden minder vaak een leverontsteking, wat de kans op het krijgen van diabetes doet afnemen.

Bron: Epigenomics. 2017 Nov;9(11):1387-1402.