PPI’s kunnen de kans op maagkanker tot 800% doen toenemen

Mensen die zuurverminderende middelen (protonpompremmers, PPI’s) tegen spijsverteringsproblemen gebruiken, hebben tot acht keer meer kans om maagkanker te krijgen, zo bleek uit een onderzoek.

De kans om maagkanker te krijgen nam toe naarmate mensen de middelen langer gebruiken. Het risico was verdubbeld bij mensen die de geneesmiddelen gedurende een jaar of minder gebruikten, maar bij mensen die de PPI’s langer dan een jaar toegediend kregen was het risico vervijfvoudigd; en dat nam tot acht keer toe als de PPI’s gedurende twee jaar of langer gebruikt werden.

Al langere tijd vermoed

Hoewel al langere tijd vermoed werd dat deze middelen maagkanker veroorzaken, waren wetenschappers terughoudend om de geneesmiddelen als boosdoener aan te wijzen, omdat niet uitgesloten was dat de ziekte uitgelokt werd door de H. pylori bacterie in de darm.

Om dit te onderzoeken richtten wetenschappers van het Queen Mary Hospital in Hong Kong zich op PPI-gebruikers bij wie de bacterie in mindere mate aanwezig of zelfs helemaal verdwenen was.

Ondanks de afwezigheid van H. pylori bleef het risico verhoogd bij de 63.397 mensen die zij volgden. De groep kreeg een zevendaagse antibioticakuur om de maagbacterie te doden. Een groep kreeg een PPI, terwijl anderen een ander middel voor een betere spijsvertering gebruikten, een histamine H2-receptor antagonist, zoals Zantac of Pepcid.

De wetenschappers ontdekten dat het toegenomen risico alleen aanwezig was bij PPI-gebruikers. Op basis van deze bevindingen kunnen we de middelen toevoegen aan de lijst van risicofactoren, waaronder longontstekingen, hartaanvallen en botbreuken.
Maagkanker is de derde meest dodelijk vorm van kanker.

Bron: Gut. 2018 Jan;67(1):28-35.