Om deze reden werkt de jaarlijkse griepprik niet

De jaarlijkse griepprik is niet erg effectief, en was dat ook niet in de afgelopen 70 jaar waarin ze ontwikkeld werd. Dat heeft grotendeels te maken met de manier waarop het vaccin geproduceerd wordt, zo ontdekten wetenschappers.

Om het vaccin te maken wordt het virus eerst geïnjecteerd in een kippenei. Vervolgens moet het virus muteren en veranderen om te overleven. Tegen de tijd dat het geëxtraheerd wordt en in het vaccin word geplaatst vertoont het weinig gelijkenis meer met het echte virus, zeggen wetenschappers van het Scripps Onderzoeksinstituut.

Maar voor 33 procent effectief

Dit is de standaardmanier waarop het vaccin gedurende meer dan 70 jaar geproduceerd werd, wat inhoudt dat het vaccin al die jaren grotendeels ineffectief was voordat het bij artsen terechtkwam. De onderzoekers schatten dat het vaccin voor maximaal 33 procent effectief is.

Voor dit onderzoek gebruikten ze het H3N2 griepvirus om het vaccin te ontwikkelen. Dit is een van de belangrijkste virussen, en een van de meest voorkomende oorzaken van de seizoensgriep.

Mutatie

Maar nadat het in het ei geïnjecteerd werd, begon het te muteren om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving, en deze mutatie vond plaats in dat deel van het virus dat herkend wordt door ons immuunsysteem.

Het is cruciaal dat de producenten zoeken naar alternatieve manieren om de vaccins te maken, en in het bijzonder de griepprik, aldus hoofdonderzoeker Nicholas Wu.

Bron: PLoS Pathog. 2017 Oct 23;13(10):e1006682.