Big Pharma nemen ‘onafhankelijke’ gezondheidswebsites over

Een groot deel van de belangrijkste medische websites is direct of indirect eigendom van de farmaceutische industrie. Maar dit wordt verborgen voor mensen die op zoek zijn naar onafhankelijke gezondheidsadviezen.

WebMD, RxList, MedicineNet en Medscape hebben steeds nauwere banden met de farmaceutische industrie, sinds ze overgenomen werden door de private investeringsmaatschappij KKR (Kohlberg, Kravis, Roberts & Co). Deze overname werd eind vorig jaar afgehandeld.

De sites waren altijd al in sterke mate afhankelijk van de advertentie-inkomsten van geneesmiddelenfabrikanten. WebMD alleen al genereert ongeveer 550 miljoen euro per jaar, en dit heeft redactionele beslissingen beïnvloed. Medscape heeft bijvoorbeeld alle negatieve berichten over vaccinaties geschrapt.

Directe invloed

De farmaceutische industrie heeft nu een directe invloed op de sites die KKR voor 2,3 miljard euro kocht. KKR heeft GlaxoSmithKline’s oudere geneesmiddelen, waarvan de patenten verlopen zijn, de diabeteshulpmiddelen van Bayer en 80 procent van Panasonic Health Care in haar portefeuille.

Meerdere managers en bestuursleden hebben eveneens nauwe banden met de farmaceutische industrie, waaronder een directeur die tevens voorzitter is van het bestuur van Merck.

Groot bereik

In de Verenigde Staten heeft WebMD een groot vast bereik, want het is een van de meest invloedrijke gezondheidswebsites. De site wordt per maand door 75 miljoen consumenten en 650.000 artsen bezocht.

KKR’s Internet Brands divisie heeft de dagelijkse controle over de recent verworven sites. De CEO, Bob Brisco, zegt: “WebMD en Medscape zijn de marktleiders in online gezondheid met een niet te evenaren bereik van consumenten en gezondheidszorgprofessionals” en nu zijn ze zelfs nog beter in staat om de farmaceutische linie te versterken.

Bronnen: www.witchdrtim.com; media.kkr.com