Rode bieten tegen Alzheimer

Bietenrood kan de ontwikkeling van Alzheimer helpen vertragen door eiwitten in de hersenen goed te laten vouwen.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Een van de eerste symptomen is een achteruitgang in het kortetermijngeheugen. Naarmate de ziekte ernstiger wordt, krijgt een patiënt ook problemen met alledaagse dingen, zoals afspraken maken of gesprekken volgen. Een oorzaak is nog steeds moeilijk aanwijsbaar. Wel is door jarenlang onderzoek duidelijk geworden dat twee processen een rol spelen in het verloop van de ziekte.

Een bepaald eiwit in de hersenen, het beta-amyloïd, kan zich buiten de hersencellen opstapelen waardoor communicatie tussen de cellen bemoeilijkt wordt. Daarnaast ontstaan er in de hersencellen zogenaamde ‘tangles’ die de hersencellen kapot kunnen maken.

Rode bietjes helpen vouwen

Het opstapelen van beta-amyloïd vindt plaats doordat het bindt aan koper en ijzer in de hersenen. Door deze binding vouwen de eiwitten verkeerd en vormen ze plaques die in het brein oxideren waardoor er hersenschade ontstaat. Onderzoeker Ming, van de universiteit van Zuid Florida, wilde onderzoeken of betanine, de stof die bietjes zijn mooie rode kleur geeft, dit proces kan remmen.

Bietensap

Van bietensap was al bekend dat het aan koper kan binden. Ming vond dat het toevoegen van bietenrood aan een mix van hersencellen met beta-amyloïden en koper, de oxidatie met maar liefst 90 procent deed afnemen. Dit suggereert dat het beta-amyloïd onder invloed van de rode biet goed vouwt. Deze vondst kan niet voorkomen dat de ziekte van Alzheimer ontstaat, maar kan er mogelijk wel voor zorgen dat op termijn de progressie van de ziekte vertraagd wordt. Vervolgonderzoek moet dit gaan uitwijzen, maar voorlopig kan het geen kwaad om af en toe een glas bietensap te drinken. Zeker ook omdat het de cognitieve functie van ouderen kan verbeteren.

Bron: American Chemical Society 255th National Meeting Mar 20, 2018