Beenoefeningen voor gezonde zenuwcellen

Voldoende bewegen heeft niet alleen invloed op uw spiermassa, maar zorgt ook voor een gezond zenuwstelsel.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheid van het zenuwstelsel mede afhankelijk is van de signalen die de grote beenspieren sturen naar de hersenen. Door de beenspieren te belasten worden er signalen naar de hersenen gestuurd die zorgen voor de aanmaak van gezonde zenuwcellen. Het onderzoek is uitgevoerd met muizen, maar de resultaten bieden een verklaring voor een fenomeen dat zich voordoet bij mensen met klachten aan het zenuwstelsel. Zodra mensen met neurologische klachten niet meer aan voldoende lichaamsbeweging (kunnen) komen, gaat hun gezondheid snel achteruit. De wetenschappers hebben een sterk vermoeden dat het gevonden effect in muizen ook van toepassing is op mensen.

Het is al langer bekend dat onvoldoende beweging leidt tot de afbraak van spierweefsel en spierzwakte. Dit nieuwe onderzoek lijkt tevens aan te tonen dat een zittend bestaan van invloed is op de concentratie en hersenprestaties.

Oefening voor thuis

Om de grote beenspieren te trainen zult u ze moeten belasten. Dit kan bijvoorbeeld door geregeld te fietsen, maar ook door het doen van krachtoefeningen. Hiervoor hoeft u niet naar de sportschool, u kunt het gewoon thuis doen. De beste krachtoefening voor beenspieren is de squat. Met deze oefening traint u niet alleen uw beenspieren, maar ook uw coördinatie en balans. Ga in spreidstand staan met uw voeten iets verder uit elkaar dan schouderbreedte. Buig nu beide benen alsof u op een stoel gaat zitten. Duw de billen iets naar achteren, maar houdt het lichaam. Zorg dat de knieën niet voorbij de tenen steken. Kom weer rustig omhoog, maar strek de benen niet helemaal. Herhaal dit tien keer en bouw het aantal langzaam op. U kunt eventueel een stoel vasthouden voor extra balans.

Bron: Front Neurosci. 2018 May 23;12:336.