Slapen tegen overgewicht

Kinderen en jongvolwassenen die minder slapen dan nodig is voor hun leeftijd, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van overgewicht.

Wetenschappers van de Universiteit van Warwick toonden aan dat kinderen die minder slapen dan leeftijdsgenoten, op latere leeftijd zwaarder zijn. De onderzoekers bekeken de resultaten van 42 studies onder kinderen onder de 18 jaar. Totaal ging het om meer dan 75 duizend deelnemers. De kinderen werden ingedeeld in twee categorieën, normale slapers en korte slapers. Na drie jaar waren de korte slapers in alle leeftijdscategorieën meer aangekomen dan de normale slapers. Ze hadden maar liefst 58 procent meer kans op overgewicht.

Makkelijk te beïnvloeden

Dit onderzoek toont aan dat slaap een belangrijke voorspellende factor kan zijn voor de ontwikkeling van overgewicht. Daarnaast is het ook relatief makkelijk te beïnvloeden. Ouders zouden hun kinderen wat langer moeten laten slapen. Hoe lang? Dat is afhankelijk van de leeftijd. Als richtlijn kunt u het volgende aantal uren slaap hanteren:

Zuigelingen (tot 1 jaar) 12-15 uur
Peuters (1-2 jaar) 11-14 uur
Kleuters (3-5 jaar) 10-13 uur
Schoolgaande kinderen tot 13 jaar 9-11 uur
Tieners 8-10 uur

Voeding, beweging en slaap

Ondanks dat uit het onderzoek blijkt dat slaap ontzettend belangrijk is om overgewicht te voorkomen, is alléén voldoende slapen niet voldoende. Een gezond lichaamsgewicht wordt tevens beïnvloed door een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Kinderen hebben veel meer lichaamsbeweging nodig dan volwassenen om gezond te blijven. De Gezondheidsraad heeft als richtlijn voor kinderen om minimaal 1 uur per dag matig tot zwaar intensieve inspanning te verrichten (voor volwassenen is de richtlijn 30 minuten). Wist u trouwens dat mensen die voldoende bewegen ook beter slapen? Een win-win situatie voor zowel u als uw (klein)kind.

Bron: Sleep. 2018 Apr 1;41(4).