Carotenoïden tegen het metabool syndroom

Carotenoïden, de gele- tot rode kleurstoffen in planten, kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van het metabool syndroom.

Het metabool syndroom is een naam voor een groep symptomen die vaak tezamen voorkomen. Deze symptomen zijn overgewicht, stoornissen in de suiker- en de vetstofwisseling en een hoge bloeddruk. Van de Nederlandse mannen tussen de 60 en 70 jaar heeft 50 procent de aandoening. Verder is bekend dat maar liefst 80 procent van de mannen met overgewicht het metabool syndroom heeft. Voeding en leefstijl zijn belangrijke factoren die de ontwikkeling van de aandoening in de hand werken. Een grote analyse van verschillende wetenschappelijke onderzoeken heeft laten zien dat tevens de carotenoïden-status een rol speelt.

Carotenoïden

Carotenoïden komen in verschillende vormen voor in onze voeding. De bekendste zijn betacaroteen, astaxanthine, luteïne en lycopeen. In het lichaam werken ze met name als antioxidanten. Sommige carotenoïden, zoals betacaroteen en alfacaroteen, kunnen in het lichaam omgezet worden in vitamine A (retinol). Een grootschalige meta-analyse en systematische review, met in totaal 33 studies en bijna 30 duizend mensen, heeft aangetoond dat mensen met een hoge concentratie van de gekleurde stofjes in het bloed, minder kans hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Met name betacaroteen en alfacaroteen worden in verband gebracht met het beschermende effect. Vitamine A lijkt geen invloed te hebben. De wetenschappers vermoeden dat de carotenoïden zorgen voor een verlaagde ontstekingsgraad door het onschadelijk maken van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress.

Een Westers dieet bevat vaak maar enkele milligrammen carotenoïden. De onderzoekers pleiten nu voor het vaststellen van een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, omdat dit veel gevallen van hart- en vaatziekten kan voorkomen. Wilt u zelf al beginnen met het verhogen van uw carotenoïden inname? Eet dan vooral kleurrijk en groene bladgroenten, zoals wortels, spinazie, snijbiet, paprika en tomaat.

Bron: Nutrition Reviews, Volume 77, Issue 1, 1 January 2019, 32–45.